Select Page

 

 

Acquisitie lastig?

Acquisitie is lastig als je geen aandacht besteed aan de bekendheid van je bedrijf (merk). Durf zichtbaar te zijn. Wie heeft er ooit iets gekocht van een onbekende?

Afhankelijk van de bekendheid en zichtbaarheid van je bedrijf heb je verschillende vormen van communicatie, namelijk:

– Informeren
– Overtuigen
– Converseren
– Co-creëren.

Om bekend te worden pas je voornamelijk eenrichtingsverkeer toe; informeren en overtuigen. Als mensen het merk, je bedrijf, beter kennen volgen de laatste twee.

Zichtbaar zijn is belangrijk en het liefst kwalitatief voor een positief imago. Staat de marketingcommunicatie en het imago van je bedrijf positief in de spotlights dan is de basis op orde.

Met de basis op orde is het tijd om aan de slag te gaan.
In deze update worden 9 fundamenten gedeeld om prestaties uit acquisitie te verbeteren.

 

1. Acquisitie voor de groei van je bedrijf
Acquisitie is de route om in contact te komen met nieuwe klanten. Naast het realiseren van extra-verkoop bij bestaande klanten heeft je bedrijf ook acquisitie nodig om te groeien.

 

2. Acquisitie is informeren en overtuigen
Met acquisitie communiceer je naar nieuwe klanten en zorg je dat zij in beweging komen. Informeren en overtuigen staan centraal. Op dit moment ben je nog een onbekende voor de nieuwe klant. Zorg voor de juiste informatie en weet naar wie je communiceert. Weet wie de doelgroep is. 

3. Voorkom aannames in je acquisitie
Zorg voor feitelijke informatie in en tijdens je acquisitie. Wat kun je feitelijk communiceren waarmee je de doelgroep informeert en overtuigt? Heb je bewijs? Bewijs is het beste materiaal wat je kunt gebruiken in je marketingcommunicatie en wat zorgt voor actie. 

4. Maak de juiste keuzes voor een positief rendement uit acquisitie
Bepaal wat het meeste rendement heeft opgeleverd voor de omzet van je bedrijf. Dit product of deze dienst ga je gebruiken in de acquisitie naar nieuwe klanten. Heb je meerdere producten of diensten die samen meer dan 50% van de omzet genereren dan gebruik je deze voor acquisitie.  

5. Doe geen acquisitie met producten of diensten die onvoldoende rendement opleveren
Producten of diensten die te weinig opleveren voor de omzet krijgen minder aandacht in de acquisitie, zorg wel dat deze gebruiksklaar worden gemaakt. Bepaal goed hoeveel tijd je hieraan besteed, zonder dat het ten koste gaat van wat geld in het laatje brengt. 

6. Acquisitie en marketingcommunicatie naar de juiste doelgroep
Bekijk goed wie jouw product of dienst afneemt. In bepaalde situaties heb je te maken met meerdere personen in de acquisitie. Zo kan een inkoper gaan over het budget en is iemand anders de gebruiker. Stem je marketingcommunicatie daar op af. Een inkoper wil zo scherp mogelijk inkopen en de gebruiker wil de beste oplossing of service.   

7. Betrek bestaande klanten in de acquisitie
Is de klantrelatie goed dan is het mogelijk om klanten in de acquisitie te betrekken. Tevreden klanten zijn de beste verkopers. Zij hebben een eigen verhaal en doen aanbevelingen zodat potentiële klanten naar je toe komen

8. Pas acquisitie toe in de doelgroep van de geldconcurrent 
Weet jij wie of wat het financiële alternatief is voor wat jij aanbiedt? Maak dit inzichtelijk om vervolgens de doelgroep te informeren en te overtuigen in de acquisitie. 

9. Stimuleer voorkeur en koopgedrag in je acquisitie
Een potentiële klant die geen idee heeft wie je bent of wat je aanbiedt met je bedrijf dient eerst geïnformeerd te worden in acquisitie. Met de juiste informatie is het je doel om er voor te zorgen dat jouw bedrijf de voorkeur krijgt. Heb je de voorkeursbarrière opgeheven dan is de potentiële klant bereid om te kopen. Uiteraard pas je marketingcommunicatie aan naar de fase waarin de potentiële klant zich bevindt.  

Het is tijd om met de acquisitie aan de slag te gaan en je ideale klant te vinden.