Select Page

Stel je bent architect en je ontwerpt duurzame en of vrijstaande woningen, alleen je hebt één probleem je bent een startup en hebt nog weinig tot geen naamsbekendheid. Wel is er bewijs van wat je wel hebt gedaan, alleen je voelt je minder geroepen om jezelf op de borst te slaan. Toch heb je opdrachtgevers nodig om als ondernemende architect succesvol te zijn. 

Hoe kom je als architect met de doelgroep in contact en wat gaat het kosten? In deze blog deel ik drie tips hoe je met de doelgroep in contact komt en wat dit maximaal mag kosten. 

Tip 1 – Maak de klantprofiel inzichtelijk 
Heb je al je klantprofielen inzichtelijk? Nee! Dan wordt het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Door klantprofielen te definiëren wordt duidelijk welke type klanten gebaat zijn bij jouw oplossing. Met informatie over gezinssamenstelling, inkomen, interesses en (merk)voorkeuren krijg je een goed beeld en kun je jouw verhaal communiceren. 

Tip 2 – Ga aan de slag met content marketing
Met wat je weet over de doelgroep kun je goede content delen. Zo creëer je goede content door in te spelen op actualiteiten, waardoor je laat zien dat je op de hoogte bent van veranderingen. Ook ga je aan de slag met tijdloze content waarin je informatie communiceert wat altijd relevant is voor de doelgroep. Door deze twee soorten te combineren krijg je afwisseling en wordt het interessant voor de ontvanger. Zorg in ieder geval dat je content opvalt door bijvoorbeeld:

  • Iets grappigs te communiceren op sociale media;
  • een veel gestelde vraag te beantwoorden;
  • informatie in je nieuwsbrief te delen over ontwikkelingen waar je veel vanaf weet;
  • een gastblog te schrijven op een bekende website;
  • of door te adverteren.

Tip 3 – Kies de juiste middelen en vorm door het budget te bepalen 
Om op te vallen en de doelgroep te bereiken is het belangrijk om de juiste middelen te kiezen. Dit geldt voor de vorm van content (video, fotomateriaal, infographic, whitepapers) en communicatiemiddelen (websites, social media, beurzen, evenementen, kranten, tijdschriften, folders, sponsoring).

Als voorbeeld neem ik de architect uit de introductie van dit blog. 

De architect richt zich op personen met een minimaal budget van zeshonderdduizend euro, want vanaf dit bedrag is het mogelijk om een duurzaam (vrijstaand) huis te bouwen. Op basis van het budget is het mogelijk om erachter te komen hoeveel iemand moet verdienen om een hypotheek te krijgen of wat iemand heeft aan eigen vermogen. Met deze informatie kun je onderzoek doen naar:

  • Hoeveel hypotheek kan iemand lenen met een bepaald inkomen.
  • Waar wonen de mensen die mijn aanbod mogelijk interessant vinden.
  • Hoe is de gezinssamenstelling.
  • Wat zijn de interesses en (merk)voorkeuren.
  • Het onderzoek geeft een bevestiging op de eerste tip van dit blog.

Voorbeeld van een klantprofiel
Aan de hand van de bovenstaande informatie wordt duidelijk dat iemand met een inkomen van ongeveer honderdtwintigduizend euro per jaar een hypotheek kan afsluiten van zes ton. Een deel van deze doelgroep werkt in de financiële of zakelijke dienstverlening. Een groot deel van deze doelgroep zijn ouder dan 50, waarvan minder dan de helft kinderen heeft. Groot deel van de doelgroep wordt bezet door autochtone mannen. Deze doelgroep woont in de Randstad en doen graag aan tennis en golf.

Budget bepalen
Door het voorbeeld en het klantprofiel wordt helder op wie je gaat richten en waaraan je eventueel advertentie-/ marketingbudget kunt uitgeven. Afhankelijk van je budget kun je bepalen welke mogelijkheden binnen handbereik liggen. Om het budget te bepalen kun je 10% van de winst van je ‘startende’ organisatie als uitgangspunt nemen. Bepaal vervolgens waar je het geld aan uitgeeft om een zo hoog mogelijk rendement te genereren.

Ben je een starter als in het voorbeeld dan dient advertentiebudget te gaan naar naamsbekendheid en het opbouwen van een goede reputatie. Ben je al bekend, maar is de doelgroep onvoldoende overtuigd dan wordt het budget uitgegeven om de doelgroep te activeren, om ze vervolgens te overtuigen. Al deze stappen hebben een eigen budget en doelstelling. Let er goed op hoe je het geld uitgeeft, het moet natuurlijk wel rendement opleveren.

Vind je het lastig of heb je te weinig tijd om een marketingcampagneplan op te stellen, waarin klantprofielen duidelijk worden gekenmerkt en hoe je de doelgroep kunt bereiken? Neem dan gerust contact met mij op. Ik heb een handig stappenplan wat je kunt inzetten om aan de marketing van je bedrijf te werken.